Bekijk het leven eens door een roze helm.
Laat de sleur achter u, voel u vrij en ga voor uw motorrijbewijs!
Onze gediplomeerde rijinstructeurs geven u de ultieme voorbereiding tot het behalen van uw motorrijbewijs.
Op ons ruim oefenterrein leert u de motor behendig besturen via enkele manoeuvres. Vervolgens leert u de motorfiets defensief besturen in het verkeer.
Het rijbewijs A1 is geldig vanaf 18 jaar voor motorfietsen met een maximale cilinderinhoud van 125cc, een maximumvermogen van 11 kW/15 pk en een vermogen/gewichtsverhouding van maximum 0,1 kW/kg.
Het rijbewijs A2 is geldig vanaf 20 jaar voor motorfietsen met een maximumvermogen van 35 kW/47 pk en een vermogen/gewichtsverhouding van maximum 0,2 kW/47 pk. De motorfiets mag niet afgeleid zijn van een voertuig met meer dan het dubbele vermogen.
Het rijbewijs A is geldig vanaf vanaf 24 jaar voor motorfietsen met een vermogen van meer dan 35 kW/47 pk. Deze leeftijd wordt teruggebracht tot 22 jaar als je tenminste 2 jaar een rijbewijs A2 hebt.
De rijopleiding start met een degelijke theoretische voorbereiding. Er worden in onze rijscholen regelmatig theoriecursussen ingericht. Kijk hier voor de eerst volgende theoriecursus. Of leer de wegcode uit ons handboek, verkrijgbaar in onze rijscholen.
Als je al één van de rijbewijzen uit de categorie A haalde, hoef je het theoretisch examen niet meer af te leggen wanneer je verandert van categorie.
Het theoretisch examen kan je afleggen vanaf 17 jaar en 9 maanden. Ga naar 1 van de examencentra, neem plaats achter de pc en beantwoord minimum 41 van de 50 meerkeuzevragen juist.
Op zoek naar een examencentrum in uw buurt? Meer info op www.km.be.
De praktische opleiding bestaat uit minimum 9 uren rijles.
De helft wordt er geoefend op de manoeuvres op het privaat terrein, de andere helft wordt er op de openbare weg gereden.
Na 9 uur rijles kan je het praktisch examen manoeuvres afleggen op het privaat terrein.
Het examen kan enkel met de moto van de rijschool worden afgelegd.
Als je slaagt voor praktisch examen manoeuvres kan je een voorlopig rijbewijs halen op het gemeentehuis. Daarmee kan je zelfstandig met je eigen motorfiets verder oefenen.
Dit voorlopig rijbewijs blijft 1 jaar geldig.
Je kan ten vroegste na 1 maand het praktisch examen op de openbare weg met je eigen motorfiets gaan afleggen.
Als je slaagt voor praktisch examen manoeuvres kan je ook minimum 3 uur rijles extra volgen.
Zo volg je in het totaal dus minimum 12 uur rijles en kan je meteen het praktisch examen op de openbare weg met de motorfiets van de rijschool gaan afleggen.
Er wordt minimum 12 uur rijles gevolgd.
Het praktisch examen manoeuvres + openbare weg kan meteen met de moto van de rijschool worden afgelegd.
Twee jaar nadat je het rijbewijs A1 behaald hebt, kan je het rijbewijs A2 krijgen, op voorwaarde dat je minstens 20 jaar oud bent en minstens 4 uur bijscholing hebt gevolgd. De praktische examens op het privaat terrein en op de openbare weg moeten opnieuw succesvol worden afgelegd.
Als je alleen maar een rijbewijs A1 hebt en minstens 24 jaar oud bent, moet je in een rijschool een nieuwe basisopleiding van minstens 9 uur volgen om aan het examen voor het rijbewijs A te kunnen meedoen.
Rijbewijs B behaald voor 01/05/2011?
U mag zonder meer de motorfiets categorie A1 besturen. Toch raden we aan om voor je eigen veiligheid een rijopleiding te volgen.
Rijbewijs B behaald na 01/05/2011?
U mag de motorfiets categorie A1 besturen na het volgen van een opleiding van 4 uur. Hierna is er geen examen vereist. Opgelet: dit is enkel geldig in België. Het pakket van 4 uren rijles kost 381 euro.
1) Basisopleiding (9 u praktijk en 1 examenbegeleiding): 1.058 euro.
2) Volledige opleiding (12 u praktijk en 1 examenbegeleiding): 1.337 euro.
3) Extra rijles cat. A2/A1/A: 93 euro/u.
4) Omschakelen van A1 naar A2 en van A2 naar A (4 u praktijk en 1 examenbegeleiding manoeuvres en openbare weg): 593 euro.
5) Code 372 bij rijbewijs B (4u rijles): 407 euro.
Prijzen inclusief dossierkost en 21% BTW.
De prijzen volgen jaarlijks op 1 januari de indexstijdingen.